preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LIJEČNIK U ŠKOLI

ŠKOLSKA MEDICINA DELNICE

Nadležni školski liječnik:

Anita Mihelčić- Vidmar, specijalist šk. med.

Mob:  091 132 03 89

Potpisane suglasnosti djeca donose sa sobom na cijepljenje.

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

VAŽNO !!!!
Broj posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 299154
Ovaj mjesec: 187
Ovaj tjedan: 135
Danas: 18
 

Povodom 120-te godišnjice Škole

 

 

" Kad neka škola slavi sto dvadesetu obljetnicu, svoj sto dvadeseti rođendan, onda je to značajan trenutak ne samo za školu, već i za širu zajednicu. To je vrijeme kad se može kritički utvrditi kakav je put imalo prosvjetiteljstvo i školstvo na nekom području i što se sve rađalo i rodilo na tom putu. A upravo je škola u Skradu takva za koju je potrebna čitava knjiga da se u njoj objelodani sve ono što je ugrađeno u njezinu povijest i povijest ovog dijela Gorskog kotara. Škola živi svoj sto dvadeset godišnji život. Protutnjale su kroz nju generacije najmlađih iz Skrada i okolice, od kojih se mnogi rasuše po svijetu noseći uspomenu na svoju staru školu, na učitelje, vračajući se u mislima među njene zidove, u išarane klupe bez kojih bi djetinjstvo bilo tako prazno. Svijetli ta luč zapaljena prije sto dvadeset pet ljeta. Nisu je mogli ugasiti ni ratovi ni druga ljudska nevremena. Prolazilo je i vrijeme i ljudi, generacije su se smjenjivale, a prva slova i brojke te dječja cika i danas se čuju kroz školska okna.

O najstarijoj prošlosti i postanku Skrada ima malo pisanih podataka. Razvoj našeg kraja i naseljavanje vezan je uz nastajanje i širenje feudalnih posjeda krčkih knezova Frankopana. Područje današnjeg područja Općine Skrad bilo je dio frankopanskog posjeda sa sjedištem u Brodu na Kupi. Iz nekih povijesnih dokumenata poznato je da je Crkva svetog Antona Padovanskog u Skradu postojala već 1672. godine. Potvrdu o postojanju Skrada u XV. stoljeću nalazimo na geografskoj karti trgovačkog karavanskog puta, koji povezuje unutrašnjost zemlje s lukama Jadrana. Prve detaljnije zapise Skrada nalazimo u knjizi Rudolfa Strohala "Uz Lujzinsku cestu". Opisujući Skrad navodi da je to selo postojalo i prije gradnje Lujzinske ceste, a i prije turskih provala. Poznato je da sve do 1876. godine na području Skrada nije bilo javne škole već se mladež u čitanju, pisanju i računanju nedjeljom i blagdanima privatno poučavala. Povijesni nadnevak početka organizirane nastave u Skradu bilježi se 17. svibnja 1876. kada Visoka kraljevska vlada, odjel za bogoslužje i nastavu odobrava zahtjev vlasti Općine Skrad za otvaranje Opće pučke škole.  Prvim učiteljem imenovan je Andrija Petranović. Nastava se održavala u privatnoj kući. Nastavu su polazila djeca Skrada te bliže okolice, Tustog Vrha, Planine, Velikog Selca, Malog Selca i Divjaka. U prvoj školskoj godini bilo je 144 obveznika, a nastavu je pohađalo samo 74 učenika.

Nakon toga osnivaju se još dvije škole na našem području i to u Kupjaku (1884.) i u Divjakama (1886.). Mnogo kasnije 1913-1914. izgrađuje se školska zgrada u Skradu s dvije učionice i stanom za učitelja. lako se situacija, što se tiče školskog prostora poboljšava, uvjeti rada za učitelje i učenike bili su teški. Pritisnuti bremenom radne emigracije, dječaci su bili jedina muška radna snaga u kući pa je razumljivo da je u sezoni poslova pohađanje nastave bilo neredovito.

1. svibnja 1957. prvi puta u povijesti škola u Skradu dobiva osmi razred potpune osmogodišnje škole s područnim četvero razrednim školama u Gornjoj Dobri i Divjakama.

U školskoj 1960./61. godini škola je dobila još jednu područnu školu, Područnu školu Kupjak.

U prvom polugodištu 1964./65. godine škola je primila 160 učenika iz poplavljenih područja grada Zagreba te je formirano još pet odjela. Zbog nedostatka školskih učionica nastava se održavala u raznim prostorijama mjesta.

Školske godine 1966./67. bilo je upisano 372 učenika, 15 razrednih odjela i to 9 odjela razredne nastave i 6 predmetne nastave. U sastavu škole od 1967. do 1985. godine nalazi se odjeljenje Vojne bolnice Zagreb.

1. rujna 1971. godine zbog malog broja učenika zatvaraju se područne škole u Divjakama i Gornjoj Dobri, a učenici se prevoze u Skrad.

U povijesti škole značajan nadnevak zabilježen je 7. prosinca 1974. godine kada je počela radom predškolska ustanova s 25 polaznika, a koja radi i danas. Prva odgojiteljica ove dječje ustanove bila je Slavica Šporčić.

Skučen učionički prostor, rad u dvije smjene, teškoće u realizaciji nastavnog programa bili su razlogom što se počelo s izgradnjom nove školske zgrade mjesnim samodoprinosom građana, koji je bio raspisan 1968. godine.

U studenom 1977. godine svečano je obilježena 100. obljetnica postojanja škole useljavanjem u novu školsku zgradu sa 7 učionica, s novim namještajem i centralnim grijanjem te bogato opremljenom knjižnicom. Međutim, zbog nedostatka učioničkog prostora u novoj zgradi još uvijek koristimo prostorije i stare zgrade.

Dugogodišnji direktor škole, Branko Marincel osobito se zalagao za izgradnju nove školske zgrade, opremanje škole, uređenje školskog okoliša, rada učeničke zadruge, rada skijaške sekcije.

Početkom 1990. godine i prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj nastale društvene promjene odrazile su se i na rad i organiziranost škole. Nakon mnogo godina uvodi se ponovo u škole u sve razredne odjele vjeronauk kao izborni predmet.

lako nismo bili direktno obuhvaćeni ratom tj. nismo bili područje prve crte bojišnice Domovinskog rata nastojali smo ublažiti tugu i bol mnogim učenicima prognanicima i izbjeglicama koji su se našli u našoj školi. Bilo ih je 88. Većina učenika smještenih u Domu kardinala Alojzija Stepinca, domu za ratnu siročad i Domu Jelen kao i nekih smještenih privatno bili su naši đaci od 1. rujna 1991. do 30. lipnja 1996. godine. Nakon prestanka ratnih djelovanja na području susjedne Bosne i Hercegovine, većina učenika s tog područja otišla je u svoja prebivališta ili u drugi smještaj.

Stare udžbenike slali smo nepoznatim hrvatskim učenicima u Rumunjsku i Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo).

Kako je naše školsko područje velike udaljenosti naselja do škole Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske financira prijevoz za učenike iz sela koja su smještena u okolici Skrada.

U Školi je organizirana prehrana za sve učenike i djecu vrtića.

Škola nema športske dvorane, ali ostali prostorni uvjeti i opća oprema škole zadovoljavaju.

Posebnost naše škole je velik broj učitelja putnika i rad učitelja u više škola. U školi je uposleno i sedmero zaposlenika koji svojim radom također doprinose boljitku života i rada učenika. Nadareni učenici mogli su svoje interese ostvariti uključivanjem u izvannastavne aktivnosti literarnu grupu, pjevački i tamburaški zbor, ritmičku grupu, sviranje harmonike i sintesajzera, ekološku grupu Zeleni vir, likovnu grupu, dodatnim radom iz matematike, kemije, zemljopisa, informatike te u školskom športskom klubu. nogometnoj, rukometnoj ili šahovskoj sekciji. Zapažen je rad članova Mladeži hrvatskog Crvenog križa.

Tijekom svog rada u  školi mnogi učitelji su svojim nesebičnim zalaganjem u radu s učenicima postigli mnogo uspjeha i prezentirali školu u užem i širem zavičaju. Njihovom zaslugom za našu školu čulo se diljem naše Županije, diljem lijepe nam Hrvatske. Oni su zaslužni što su Škola i učenici primili brojna priznanja, zahvalnice i pohvalnice za sudjelovanje i uspjeh na kulturnim, športskim susretima te natjecanjima u matematičko prirodoslovnim području kao i Lidranu. Mnoga priznanja školi pridonijeli su učenici članovi tamburaškog orkestra pod vodstvom učitelja Ivana Podnara.

Škola je imala mnogo uspješnih skijaša koji su samo 1982./83. školske godine sudjelovali na osam natjecanja, osvojili 29 zlatnih, 17 srebrnih i 15 brončanih medalja. U novije vrijeme aktivni su šahisti.

Školske 1996./1997. godine počinje s radom informatička radionica za koju postoji velik interes učenika (vanjski suradnik Dušan Štimac prvi je prenio informatička znanja na naše učenike).

Od svog osnutka, 1876. godine pa sve do današnjih dana, škola je središte svih kulturnih, sportskih i inih zbivanja u mjestu. Iz ove škole ponikle su brojne generacije obrazovanih ljudi, učitelja, profesora, pisaca, pjesnika, slikara (umjetnika), doktora, liječnika, inženjera i drugih visoko obrazovnih pojedinaca. Prva znanja stekli su u ovoj školi, da bi zatim nastavili stjecati znanja i zvanja u inim obrazovnim ustanovama.

Ovaj hram kulture, kako su školu zvali neki učitelji, "nahranio" je mnoge osnovnim znanjima, što im je bio dobar temelj za nastavak i put u visoko društvo kulture i nauke. Želja nam je da tako bude i ubuduće, neka vrijedni učitelji i dalje uspješno obrazuju i odgajaju mladež našeg kraja, naše Općine. Ovo je samo mali dio uspjeha naših učitelja i učenika, a svi ostali mogu se naći u dokumentaciji Škole.

Zahvaljujem se svim donatorima koji su nam pomogli u proteklom razdoblju te svim poduzećima i ustanovama kao i roditeljima, pojedincima u Skradu koji nam pomažu, a osobito Poglavarstvu Općine Skrad koji posljednjih nekoliko godina nagrađuju vrijednim knjigama naše učenike."

FACEBOOK ŠKOLE

Učenička zadruga ''POŠTERKANAC''

Voditeljica udruge: Mihaela Majnarić Štimac i ravnateljica Vesna Pintar - Grgurić

Učesnici: učenici Osnovne škole Skrad

Priloženi dokumenti:
Ucenicka zadruga (video).mp4


Korisni linkovi

AAI@Edu.hr - nakon RE


OBAVIJESTI

Školski odbor  održati će se 11.7.2022. od 12:00 do 19:00 elektronskim putem.

 

Učiteljsko vijeće - 

RV razredne nastave -

RV predmetne nastave - 

 

 

 

 


VIDEO URADCI

COVID 19 PREPORUKE

Video poveznica o postupku samotestiranja djece: LINK

VAŽNO!!!!

 

u svezi s primjenom modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika, ovim putem upućujemo kako je od petka, 18. ožujka 2022. potrebno provoditi ovu mjeru samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.

Do sada ste podijelili pet brzih antigenskih testova na SARS-CoV-2 po učeniku te procjenjujemo da su većinom iskorištena četiri, a jedan preostali test po učeniku trebao bi se iskoristiti u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.

Školama je distribuirana dodatna količina brzih antigenskih testova koja se trebala koristiti  u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa u razrednom odjelu.

Nakon iscrpljenja zaliha upućujemo  vas da se škola obrati i zatraži dostavu nove količine SARS-CoV-2 brzih antigenskih testova, i to maksimalno 10% od ukupnog broja učenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Molimo da se škole izravno jave kontakt osobama po županijama zaduženim za distribuciju testova unutar pojedinih županija koji su vam dostavljeni ranije.

Dakle, mjeru dobrovoljnog samotestiranja učenika na SARS-COV-2 brzim antigenskim testova od petka, 18. ožujka 2022. godine potrebno je provoditi samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.


NATJEČAJI

ZAPOŠLJAVANJE

ZA UČITELJE

Tražilica


preskoči na navigaciju